SERNIK KOKOSOWY Z CHIA
Sernik bez sera? Mam dla Was propozycję serniczka tłuszczowego na mleczku kokosowym.
Przepis jest bardzo prosty, pyszny i efektowny.
Zapraszam Was na nowy fot przepis P-E-T-A-R-D-Ę. Większość składników znajdziecie w swojej kuchni lub spiżarce dlatego nie zwlekajcie i zróbcie to ciasto.
Szybki i prosty w przygotowaniu ?. 260 kcal w porcji?
Całość dzielimy na 8 kawałków.
Wartości odżywcze porcji: 6.8B, 23T, 9.7WW
Składniki:
Część czekoladowa:
-mleczko kokosowe 125g
-kakao 20g
-czekolada gorzka 90% 40g
-mleko kokosowe/migdałowe 100g
-żelatyna 10g
Część kremowa:
-mleczko kokosowe 275g
-erytrytol/ksylitol 20g
-nasiona chia 40g
-aromat cytrynowy
-mleko kokosowe/migdałowe 100g
-żelatyna 15g
Dodatkowo:
-wiórki kokosowe 15g
-czekolada gorzka 90%
-olej kokosowy 8g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) na część czekoladową wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu aż do zagotowania. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestudzoną masę wlewamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do stężenia.
W drugim naczyniu gotujemy wszystkie składniki (oprócz żelatyny) na część białą. Gotujemy na małym ogniu aż do zagotowania. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestudzoną masę wlewamy na wcześniej przygotowaną warstwę czekoladową i odkładamy do stężenia. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem kokosowym.
Przechowujemy w lodówce.
POLECAM
Poniżej znajdziecie inne propozycje fit ciast, które są pyszne i zdrowe.
Pozdrawiam Annapoint 🙂
4 komentarze
Kalina
Brzmi fajnie, ale czuję się rozczarowana, bo wcale nie mam większości składników w lodówce!
admin
Oj przykro mi ;( nie mniej jednak polecam ci je zrobić 🙂 Będziesz zachwycona.
Biolinea
Sernik bez sera ? hmmm ciekawy przepis. Muszę wypróbować 🙂
admin
Spróbuj koniecznie i daj znać jak smakował 🙂