CODZIENNIE FIT

SERNIK KOKOSOWY Z CHIA

Sernik bez sera?  Mam dla Was propozycję serniczka tłuszczowego na mleczku kokosowym.
Przepis jest bardzo prosty, pyszny i efektowny.

 

Zapraszam Was na nowy fot przepis P-E-T-A-R-D-Ę. Większość składników znajdziecie w swojej kuchni lub spiżarce dlatego nie zwlekajcie i zróbcie to ciasto.

 

 

 

Szybki i prosty w przygotowaniu ?. 260 kcal w porcji?

Całość dzielimy na 8 kawałków.

Wartości odżywcze porcji: 6.8B, 23T, 9.7WW

 

Składniki:

Część czekoladowa:

 

-mleczko kokosowe 125g
-kakao 20g
-czekolada gorzka 90% 40g
-mleko kokosowe/migdałowe 100g
-żelatyna 10g

 

 

Część kremowa:

 

-mleczko kokosowe 275g
-erytrytol/ksylitol 20g
-nasiona chia 40g
-aromat cytrynowy
-mleko kokosowe/migdałowe 100g
-żelatyna 15g

 

 

Dodatkowo:

-wiórki kokosowe 15g
-czekolada gorzka 90%
-olej kokosowy 8g

 

 


 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) na część czekoladową wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu aż do zagotowania. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestudzoną masę wlewamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do stężenia.

 

 


 

 

W drugim naczyniu gotujemy wszystkie składniki (oprócz żelatyny) na część białą. Gotujemy na małym ogniu aż do zagotowania. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestudzoną masę wlewamy na wcześniej przygotowaną warstwę czekoladową i odkładamy do stężenia. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem kokosowym.

 


 

Przechowujemy w lodówce.

 


 

POLECAM

 

 

Poniżej znajdziecie inne propozycje fit ciast, które są pyszne i zdrowe.

 

FIT PRZEPIS – SERNIK CYTRYNOWY Z MALINAMI

FIT PRZEPIS – TARTA SNICKERS

 

Pozdrawiam Annapoint 🙂

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *